Yabancıların Türkiye sınırlarından girebilme şartları ve işlemleri 5682 sayılı Pasaport Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu Kanunun 2 ve 5′ inci maddeleri uyarınca yabancıların Türkiye’ye girebilmeleri için pasaport ya da pasaport yerine geçen bir belge ile ilgili Türk makamlarından (yabancının bulunduğu ülkedeki Türk elçilikleri ya da konsoloslukları) alacakları vizeyi giriş kapısındaki yetkili kişilere ibraz etmeleri zorunluluğu getirilmiştir. Ancak vize alınması ile ilgili şart yalnızca Türkiye Cumhuriyeti tarafından vize uygulanan ülke vatandaşları için geçerlidir.
Ancak, bu belgelerdeki Türkiye’ye giriş vizesi, ikamet süresi ile ilgili bir hüküm taşımıyorsa, yalnızca sınırdan geçmeye yarayan bir belge niteliğindedir. Yabancıların Türkiye’de ikamet etmelerine ilişkin esaslar, Yabancıların İkamet ve Seyahatleri Hakkındaki 5683 sayılı Kanunun hükümlerine tabidir.
Bu Kanun uyarınca Türkiye’de bir aydan fazla kalacak yabancılar ile çalışmak maksadıyla Türkiye’ye gelen yabancıların geldikleri tarihten itibaren bir ay içerisinde (Bu süre, NATO ve CENTO üyesi ülkeler, Avrupa Konseyine üye memleketler ve karşılıklı vize anlaşmalarımız olan devletlerin vatandaşları için 3 aydır – 25.08.1961 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 5/1516 no.lu Kararname) ve çalışmaya başlamadan önce ikamet izni almaları gerekmektedir (Söz konusu izin “İkamet Tezkeresi” denilen bir belge ile verilir.). İkamet Tezkeresi İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü il teşkilatları tarafından düzenlenmektedir.
Yabancıların ikamet tezkeresi alabilmesi için bulundukları yerdeki Türk Konsolosluğundan vize almaları ve Türkiye’de geçimlerini nasıl sağlayacaklarını beyan etmeleri gerekmektedir.
İkamet tezkeresi alınması için il Emniyet Müdürlüğünün Yabancılar Şube Müdürlüğüne dilekçe ile başvurulması gerekir. Dilekçe ekinde verilmesi gereken belgeler şunlardır.
- Pasaport aslı,
- Çalışma izni aslı ve fotokopisi,
- Emniyet Müdürlüğünden alınmış ve daktilo ile doldurulmuş beyanname (4 adet),
- 7 adet vesikalık fotoğraf
Bu belgelerle başvuru halinde geçici olarak 3 aylık ikamet tezkeresi verilir. Bu belge ikamet edilecek mahalle muhtarlığına verilerek kayıt yaptırılır.
Geçici ikamet süresi sonunda, Ecnebilere Mahsus İş Vaziyeti Beyannamesi (2 adet),muhtardan alınan ikamet belgesi, süre uzatılması talebini içeren beyanname (2 adet) ile başvurularak, süre uzatımı talebinde bulunulabilir.
İkamet süresi azami iki yıl olup, süre bitmeden ya da bitiminden itibaren 15 gün içerisinde müracaat edilirse süre yenilenir. Bu durumda tekrar beyanname verilmesine gerek yoktur.
Eş ve çocuklar da aynı ikamet tezkeresine kaydedilecek olup, bunlardan çalışacak olanların ikametgah tezkereleri kendi adlarına (şahsi olarak) çıkarılması gerekir.
İkamet tezkereleri süreye göre değişen tutarlarda harca tabidir. Söz konusu harç, Harçlar Kanunu 6 Sayılı Tarifesine göre alınmakta olup, 49 Seri no.lu Harçlar Kanunun Genel Tebliği’ne ekli (6) sayılı tarifenin, III-Yabancılara Verilecek İkamet Tezkeresi ve Dış İşleri Bakanlığı Tasdik Harçları başlıklı kısmında belirtilmiştir. 01.01.2009′ için geçerli olan harç tutarları aşağıdaki gibidir:
1. İkamet tezkeresi (5035 sayılı Kanunun 37 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 1.1.2004)
(1 aya kadar her gün için (Bu tutar ilk ay için tezkere başına (14,00 TL)’den
az, (70,80 TL)’den çok olamaz.) 7,60 TL
1 aydan sonraki her ay için 47,10 TL) İlk aydan sonraki aylara ait harcın hesabında ay kesirleri tam ay olarak dikkate alınır. (İkamet tezkeresinin alınmaması veya süresinin uzatılmaması, aşılan sürenin kapsadığı tarife itibarıyla hesaplanacak harcın tahsilini engellemez. Bu suretle hesaplanan harç, ceza ve gecikme faizi uygulanmaksızın bir kat fazlası ile tahsil edilir.)
Aynı Kanunun 15′inci maddesi uyarınca, çalışmaya başlayan yabancıların işe başlamalarından itibaren 15 gün içerisinde ikamet ettikleri yerin polis ya da jandarma karakoluna başvurarak bu durumu bildirmeleri ve ikamet tezkerelerine işletmeleri gerekmektedir. Bununla birlikte yanlarında yabancı personel çalıştıranlar da bu kişilerin adını, soyadını, mesleğini, taşıdıkları ikamet tezkeresinin tarih ve no’sunu, ikametgah adreslerini, yaptığı işi ve aldığı ücreti gösterir bir beyannameyi personelin işe başlamasından itibaren 15 gün içerisinde en yakın polis ya da jandarma karakoluna vermeleri gerekmektedir .
Ayrıca yabancıların ikametlerinde, medeni hallerinde vb. meydana gelen değişiklikleri ilgili süreler içerisinde emniyet birimlerine bildirmeleri gerekir.
Benzer Konular:
Adres: Kızılay Atatürk Bulvarı No:64/25 Çankaya/ANKARA | Telefon:(312) 419 80 08 | Mail: info@www.kanberkilinc.com.tr | web Tasarım: kızılayWeb | © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.