Bilindiği üzere, VUK’un 231/5. maddesinde, faturanın düzenlenebileceği azami süre, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren yedi gün olarak tespit edilerek, bu sürede düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı belirtilmiş, aynı Kanun’un 353/1. maddesinde de bu sürede düzenlenmeyen faturalar için özel usulsüzlük cezası kesilmesi öngörülmüştür.
İncelenmesinden de fark edileceği üzere, anılan hükümler şekil ve usul yönünden düzenlemeler içermekte olup, faturayı ve içeriğini yok sayacak bir anlam taşımamaktadır. Ayrıca, faturanın hiç düzenlenmemiş sayılmasının yaptırımı ise özel usulsüzlük cezası kesilmesi olarak tespit edilmiştir. Faturanın yasal süresinde düzenlenmemiş olması nedeniyle hiç düzenlenmemiş sayılması, faturada yazılı malın teslim edilmediği veya hizmetin yapılmadığı anlamına gelmemektedir. Diğer bir ifade ile faturanın süresinde düzenlenmemiş olması nedeniyle hiç düzenlenmemiş sayılması, vergiyi doğuran olayı ortadan kaldırmamaktadır. Dolayısıyla, faturanın süresinde düzenlenmemesi nedeniyle hiç düzenlenmemiş sayılması, söz konusu faturanın harcamaların veya satış hasılatının tevsikinde kullanılmasını engellememektedir. Bu çerçevede, süresinde düzenlenmemesi nedeniyle hiç düzenlenmemiş sayılarak özel usulsüzlük cezası kesilen faturaların harcamaların ve satış hasılatının kayıtlara intikali yönünden geçerli ve tevsik edici belge olarak kabul edilmesi gerektiğinden, bu faturalarda yer alan KDV’lerin genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır. Maliye Bakanlığı da aynı görüşte olup, konu hakkında tayin edilen bir Özelge’nin özeti aşağıdadır:
“Faturanın zamanında düzenlenmemiş olması nedeniyle hiç düzenlenmemiş sayılması faturada yazılı mal ve hizmetin teslim edilmediği anlamına gelmeyeceği gibi, faturanın harcamaların tevsikinde kullanılmasını da engellemeyecektir. Bu nedenle, zamanında düzenlenmeyen fatura için hiç düzenlenmemiş sayılarak özel usulsüzlük cezası kesilmesi ancak harcamanın yasal kayıtlara intikalinde söz konusu faturanın geçerli belge olarak kabul edilmesi gerekir. Bu durumda, gider faturasının kayıtlara intikal ettirildiği dönemde bu faturada gösterilen KDV’nin indirim ve iade konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.”(MB.’nin, 17.02.1999 tarih ve 52/5211-44/5495 sayılı Özelgesi.)
Benzer Konular:
Adres:Atatürk Bulvarı No:64/25 Kızılay-Çankaya/ANKARA Telefon:(+90 312) 419 80 08 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.
Web Tasarım:http://websitesitr.com/