KAMUYA YARARLI DERNEK OLSA BİLE YAYIN VE EĞİTİM FALİYETİ İKTİSADİDİR

kamuya yararlı dernek olması iktisadi işletmelerinin vergilendirilmesine engel teşkil etmeyecek olup, dernek tarafından yapılan yayıncılık ve eğitim faaliyetlerinin derneğe bağlı ayrı ayrı iktisadi işletmeler olarak kurumlar vergisi mükellefiyetinin tesisi gerektiğinden, söz konusu faaliyetler için ayrı ayrı kurumlar vergisi beyannamesi verileceği tabiidir.

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

SAYI:B.07.1.GİB.4.06.16.01/KV -

KONU:İlgi : …….. tarih ve ……. sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız ekinde gönderilen ……….. Derneği’nin dilekçesinde bahsedilen hususlar ile ilgili Müdürlüğümüz görüşü aşağıdaki gibidir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 1′inci maddesinde, derneklere ait iktisadi işletmeler kurumlar vergisi mükellefleri arasında sayılmış, dernek tüzel kişiliği ise mükellefiyet dışında bırakılmıştır.

Aynı Kanunun 2′nci maddesinin 5 ve 6 numaralı fıkralarında, derneklere ait veya bağlı olup faaliyetleri devamlı bulunan, sermaye şirketleriyle kooperatifler haricinde kalan ticari, sınai ve zirai işletmeler ile benzer nitelikteki yabancı işletmelerin, derneklerin iktisadi işletmeleri olduğu, derneklere ait iktisadi işletmelerin kazanç amacı gütmemeleri, faaliyetlerinin kanunla verilmiş görevler arasında bulunması, tüzel kişiliklerinin olmaması, bağımsız muhasebelerinin ve kendilerine ayrılmış sermayelerinin veya işyerlerinin bulunmamasının mükellefiyetlerini etkilemeyeceği, mal veya hizmet bedelinin sadece maliyeti karşılayacak kadar olması, kar edilmemesi veya karın kuruluş amaçlarına tahsis edilmesinin bunların iktisadi niteliğini değiştirmeyeceği hükme bağlanmıştır

Yine aynı kanunun 14′üncü maddesinde “Her mükellef vergiye tabi kazancının tamamı için bir beyanname verir. Ancak, tüzel kişiliği bulunmayan iktisadi kamu kuruluşları ile dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmelerden her biri için, bunların bağlı olduğu kamu tüzel kişileri ile dernek ve vakıflar tarafından ayrı beyanname verilir.” hükmü yer almıştır.

Öte yandan, 1 Seri Nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nin “Dernek veya Vakıflara ait İktisadi İşletmeler” başlıklı bölümünde konuya ilişkin açıklamalara yer verilmiş olup; söz konusu tebliğde dernek veya vakfa ait bir iktisadi işletmenin varlığından söz edilebilmesi için iktisadi işletmenin;

- Kazanç gayesi güdüp gütmediklerine,

- Faaliyetin, kanunla verilmiş görevler arasında bulunupbulunmamasına,

- Tüzel kişiliğe sahip olup olmamalarına,

- Bağımsız muhasebelerinin bulunup bulunmamasına,

- Kendilerine tahsis edilmiş sermaye veya iş yerlerinin olup olmadığına

bakılmaksızın vergiye tabi tutulacağı,

Diğer taraftan,

- Satılan mal veya hizmete ait bedelin sadece maliyeti karşılayacak kadar olması,

- Kar edilmemesi,

- Karın kuruluş amaçlarına tahsis edilmesinin

bunların iktisadi işletme olma vasfını değiştirmeyeceği belirtilmiştir.Ayrıca aynı Tebliğde “Devamlılık unsuru, bir hesap dönemi içinde aynı veya ayrı faaliyet alanlarında ticari mahiyet arz eden işlemlerin birden fazla yapılmasını ifade etmektedir. Aynı hesap döneminde tek işlem nedeniyle ticari faaliyetin devamlılık unsurunun oluştuğunu kabul etmek mümkün olmamakla birlikte, faaliyetin organizasyon gerektirmesi veya amacının ticari olması durumunda devamlılık unsurunun varlığı kabul edilir.

Ticari organizasyon, sermaye tahsisi, işyeri açılması, personel istihdamı, ticaret siciline kaydolmak gibi unsur ve şartlardan tümü veya bir kısmı yerine getirilmek suretiyle belirli şekilde kurulmuş olacaktır. Bu takdirde bu organizasyon içinde bir takvim yılında veya iki veya üç yılda tek bir işlem yapılmış olsa dahi ticari faaliyetin varlığı kabul edilecektir.”

Kazanç sağlama amacı olmasa dahi işletmenin konusunun ve faaliyetinin, her türlü mal ve hizmet satışı ya da bunlara benzer şekillerde olması ve devamlı surette yapılması durumlarında da dernek veya vakıflara ait iktisadi işletme oluştuğu kabul edilecektir.

İktisadi işletmenin tanımı içinde yer alan ve devamlı olarak yapılan ticari, sınai veya zirai faaliyetten söz edebilmek için bu işletmenin tedavül ekonomisine katılması, başka bir ifadeyle işletmede üretilen veya alınan malların veya verilen hizmetin bir bedel karşılığı satılmış olması gerekir. Aksi halde diğer unsurlar var olsa dahi bir iktisadi işletmenin varlığından söz edilemez.

Buna göre dernek veya vakıfların eğitim ve sağlık gibi bir takım hizmetleri bir bedel karşılığı olmaksızın yerine getirmeleri halinde, bu faaliyetler dernek veya vakfa bağlı iktisadi işletme olarak nitelendirilmeyecektir. Ancak, sözü edilen hizmetlerin yerine getirilmesi için yapılan masrafların hizmet verilenlerden tahsil edilmesi veya bu kişilerden veya ailelerinden bağış adı altında bir bedel alınması durumunda, bu faaliyetler, dernek veya vakfa ait iktisadi işletme olarak kabul edilecek ve kurumlar vergisine tabi olacaktır.

…Ayrıca, derneklerin kamuya yararlı derneklerden sayılması veya vakıflara Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınmış olması, bunlara bağlı iktisadi işletmelerin vergilendirilmesine engel teşkil etmemektedir.” açıklamalarına yer verilmiştir.

Yine aynı tebliğin “Beyannamenin Verilmesi” başlıklı 14.1. bölümünde derneklere ait tüzel kişiliği bulunmayan iktisadi işletmelerin her biri için bunların bağlı oldukları dernekler tarafından ayrı beyannameverilmesinin gerektiği, bu nedenle de, söz konusu kuruluşlara ait iktisadi işletmelerin her biri için ayrı kurumlar vergisi mükellefiyetinin tesis ettirileceği açıklanmıştır.

Diğer taraftan, adı geçen derneğin dilekçe ve ekleri ile konu hakkında Vergi Dairesinden alınan yazı ve eklerin tetkikinden; Dernek tarafından yayınlanan aylık dergilerin ve belediyelere yönelik mevzuat kitaplarının bir bedel karşılığında satıldığı ve yayınlanan dergilere reklam alındığı, eğitim faaliyetlerinin de ticari bir organizasyon çerçevesinde ve bir bedel karşılığında gerçekleştirdiği anlaşılmıştır.

Bu çerçevede, adı geçen derneğin kamuya yararlı dernek olması iktisadi işletmelerinin vergilendirilmesine engel teşkil etmeyecek olup, dernek tarafından yapılan yayıncılık ve eğitim faaliyetlerinin derneğe bağlı ayrı ayrı iktisadi işletmeler olarak kurumlar vergisi mükellefiyetinin tesisi gerektiğinden, söz konusu faaliyetler için ayrı ayrı kurumlar vergisi beyannamesi verileceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini arz ederim.

Benzer Konular:

  1. Dernek kurluşu,Dernek Kurma işlemleri
  2. KİRALAYAN ŞİRKETİN MAL SAHİBİ ŞİRKET ORTAĞI OLSA DAHİ!
  3. VAKIF DERNEK VE KİT’LERİN VERGİLENDİRMESİ
  4. DERNEK SANDIKLARI NASIL KURULUR?
  5. DERNEK LOKALLERİ,İZİNLER, YASAKLAR
line
footer

Adres: Kızılay Atatürk Bulvarı No:64/25 Çankaya/ANKARA | Telefon:(312) 419 80 08 | Mail: [email protected] | web Tasarım: kızılayWeb | © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.