Depozitolu satışlarda kdv uygulaması

(*)lgi dilekçenizde, Başkanlığımız ……………… vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz belirtilerek, nihai tüketicilere depozitolu bira satışları ile ilgili bu şişelerin nihai tüketiciye tesliminde katma değer vergisi hesaplanıp hesaplanmayacağı, nihai tüketiciye ödenecek depozito tutarına ilişkin belge düzeni, ve nihai tüketiciye teslim edilen cam şişelerin amortisman yoluyla itfa edilip edilemeyeceği hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 234’üncü maddesinde “Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin; vergiden muaf esnafa; yaptıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir. Bu belge birinci ve ikinci sınıf tüccarların, zati eşyalarını satan kimselerden satın aldıkları altın mücevher gibi kıymetli eşya için tanzim edilir.” hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun 313’üncü maddesinde “İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269’ncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder. Değeri (2008 yılı için yeniden değerleme oranının % 12 olması ile değişen miktar) 670.-TL’yi aşmayan peştamallıklar ile işletmede kullanılan ve değeri 670,-TL’yi aşmayan alet, edevat, mefruşat ve demirbaşlar amortismana tabi tutulmayarak doğrudan doğruya gider yazılabilir. İktisadi ve teknik bakımdan bütünlük arz edenlerde bu had topluca dikkate alınır.” hükmü yer almaktadır.

Yine, Aynı Kanunun 5024 sayılı Kanunla değişen 315’inci maddesine göre mükelleflerin amortismana tabi iktisadi kıymetlerini Maliye Bakanlığının tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden itfa edecekleri ve ilan edilecek oranların tespitinde iktisadi kıymetlerin faydalı ömürlerinin dikkate alınacağı hükme bağlanmış olup söz konusu maddenin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden amortismana tabi iktisadi kıymetler için uygulanacak “Faydalı Ömür ve Amortisman Oranları” tespit edilmiş ve bu oranlar 333, 339, 365 ve 389 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile açıklanmıştır.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun; 1/1′ inci maddesinde; Türkiye’de yapılan ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesindeki teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu, 2/4′üncü maddesinde; kap ve ambalajlar ile döküntü ve tali maddelerin geri verilmesinin mutat olduğu hallerde teslimin, bunlar dışında kalan maddeler itibariyle yapılmış sayılacağı, bunların yerine aynı cins ve mahiyette kap ve ambalajlar ile döküntü tali maddelerin geri verilmesinde de aynı hükmün uygulanacağı, 10’uncu maddesinin (a) bendine göre, vergiyi doğuran olay, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması sırasında meydana geldiği, 24/b maddesinde; ambalaj giderleri, sigorta, komisyon ve benzeri gider karşılıkları ile vergi, resim, harç, pay, fon karşılığı gibi unsurların katma değer vergisi matrahına dahil olduğu hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, konu ile ilgili açıklamaların yapıldığı 1 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin II/1.bendinde; Teslim, mal üzerindeki tasarruf etme yani mülkiyet hakkının başkasına devredilmesi olduğundan bir malın ariyeten veya ödünç olarak verilmesinin teslim sayılmayacağı, 23 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin A.Kap ve Ambalaj Maddelerinin Durumu başlıklı bölümünde ise 3065 sayılı Kanunun 2/4 ncü maddesinde yapılan değişiklik ile döküntü ve tali maddelerde olduğu gibi geri verilmesi mutad kap ve ambalajlarda da teslimin bunlar dışında kalan maddeler itibariyle yapılmış sayılacağı hükme bağlanmıştır. Buna göre, kap ve ambalaj içine konulan maddelerin el değiştirmesinde, geri verilmesi mutad olmak şartıyla kap ve ambalajlar teslim edilmiş yani mülkiyeti devredilmiş sayılmayacak, bunun tabii bir sonucu olarak kap ve ambalajlara ait tutarlar teslim bedeline dahil edilmeyecektir. Ancak, kap ve ambalajların boş olarak veya içlerine konulan madde ile birlikte geri dönmeyecek şekilde teslimleri vergiye tabi olacaktır. Geri dönmek üzere teslim edildiği halde geri dönmeyeceği kesinlik kazanan kap ve ambalajlar içinde katma değer vergisi uygulanması gerekmektedir.”şeklinde açıklama yapılmıştır.

Yine, 26 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (D) başlıklı bölümünde “Kap veya Ambalaj Maddelerinde Katma Değer Vergisi Uygulaması” ile ilgili açıklamalar yapılmıştır.

Yukarıda yapılan hüküm ve açıklamalar doğrultusunda;

- Tedarikçi firmadan, mülkiyetinin devri söz konusu olmaksızın temin edilen ürünlerin (şişe) nihai tüketicilere depozito karşılığı tesliminde şişelerle ilgili tedarikçi firma tarafından amortisman ayrılabileceğinden, şirketinizce amortisman ayrılması mümkün bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, söz konusu ürünlerin mülkiyetinin şirketinize ait olması halinde ise nihai tüketicilere depozitolu bira satışlarınız ile ilgili şişeler amortisman yoluyla itfa edilebilecektir.

- Tedarikçi firmadan satın alınıp nihai tüketiciye satış aşamalarında bira satışlarına ilişkin şişe depozitoları verginin konusuna girmediğinden katma değer vergisine tabi olmayacaktır.

- Nihai tüketiciye iade edilecek depozito tutarları ise gider pusulası veya tediye fişi düzenlemek suretiyle belgelendirilebilecektir.

- Geri dönmeyeceği kesinlik kazanan depozitolu şişeler için katma değer vergisi hesaplanarak beyan edilmesi gerekmektedir.

—————————————————

(*) Özelge

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı

18.05.2009/16825

Benzer Konular:

  1. KABULE BAĞLI OLAN SATIŞLARDA FATURA DÜZENLEME SÜRES
  2. VERGİ İNCELEMESİNDE TEMİNAT İSTENMESİ VE İHTİYATİ HACİZ UYGULAMASI
  3. HEM İKAMETGAH İÇİN HEMDE (SMK) İŞYERİ İÇİN KONUT SATIN ALMA
  4. CARİ YILDA AYRILMAYAN AMORTİSMAN SONRAKİ YILARDA AYRILABİLİR Mİ?
  5. KİRALAYAN ŞİRKETİN MAL SAHİBİ ŞİRKET ORTAĞI OLSA DAHİ!
line
footer

Ankara İrtibat Telefonu : (+90 312) 344 98 22 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.