AĞIR HASTALIK HALİNİN VERGİ MAHKEMESİNDE DAVA AÇMA SÜRESİNE ETKİLİ BİR DURUM OLUŞTURMADIĞI

Vergi Usul Kanunu ile vergi ödevlerinin yerine getirilmesine ilişkin süreleri keseceği öngörülen mücbir sebep hallerinin vergi mahkemesinde dava açma süresini etkilemeyeceği.

İstemin Özeti: Davacı adına düzenlenen ödeme emrine karşı açılan davayı; 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 58. maddesinde ödeme emrine karşı tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde dava açılabileceği kuralına yer verildiği, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun “Sürelerle İlgili Genel Esaslar” başlıklı 8 ve devamı maddelerinde dava açma sürelerini durduran ve kesen sebepler arasında mücbir sebep sayılan hallere yer verilmemekle beraber, hak arama özgürlüğünün kullanılması bakımından kişinin iradesi dışında gelişen afet, savaş, ağır hastalık durumlarının mücbir sebep sayılabilecek nitelikte olduğunun Danıştay kararlarıyla benimsendiği, dava dilekçesine ekli sağlık raporundan dava açma hakkının kullanılmasını olanaksız kılan ağır bir hastalık hali bulunmadığı anlaşılan davacıya tebliğ edilen ödeme emrine karşı, Yasa’da öngörülen 7 günlük süre geçirildikten sonra açılan davada süre aşımı bulunduğu gerekçesiyle reddeden Vergi Mahkemesinin kararının; sağlık raporunun içeriği ve hastalığın önemi hakkında mahkemece değerlendirme yapılamayacağı ileri sürülerek bozulması istenmiştir.

Karar: 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 14. maddesinin 3. fıkrasının (e) bendinde dava dilekçelerinin, süre aşımı noktasından da incelenmesi ve 4. fıkrasında, bu konuda Kanun’a aykırılık görülürse 15. maddenin uygulanması öngörüldükten sonra 6. fıkrasında; aynı durumun ilk incelemeden sonra saptanması halinde de davanın her safhasında 15. maddenin uygulanması gerektiği ve Yasa’nın 15. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinde; süre aşımı bulunan hallerde davanın reddine karar verilmesi kurala bağlandığından, idari yargılama hukukumuzda dava açma süresi hak düşürücü süre niteliği taşıyan ve kamu düzeniyle ilgili bir durum kabul edilmiştir. Bu nedenle, dava açma süresi; sürenin ne şekilde işlemeye başlayacağı, duracağı, uzayacağı veya kesileceği İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 7, 8, 9, 10 ve 11. maddelerinde düzenlenmiştir.

Özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde vergi mahkemesinde dava açma süresinin otuz gün olduğunu düzenleyen 7. maddenin 1. fıkrasında bu sürenin uzunluğu yönünden başka yasalara yapılan gönderme dışında dava açma süresini başlatan, durduran, uzatan veya kesen bütün sebeplere sadece 2577 sayılı Yasa’nın yukarıda değinilen kurallarında yer verilmiştir. Hukukumuzda zorlayıcı nedenler olarak bilinen; doğal afet, savaş, gaiplik, ağır hastalık gibi haller, 2577 sayılı Yasa’nın sözü edilen kurallarında dava açma süresini durduran, uzatan veya kesen durumlar olarak kabul edilmemiştir. Her ne kadar aynı Yasa’nın 31. maddesinin ikinci fıkrasında, vergi uyuşmazlıklarının çözümünde Vergi Usul Kanunu’nun ilgili hükümlerinin uygulanmasını öngören bir gönderme bulunmaktaysa da gönderme yapan kuralda; 2577 sayılı Yasa hükümleri saklı tutulmakla, İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda düzenlenen konularda gönderme yapılan Vergi Usul Kanunu hükümlerinin uygulanmasına olanak tanınmadığı gibi, Vergi Usul Kanunu’nun 379-412. maddeleri de 2577 sayılı Yasa’nın 63. maddesiyle yürürlükten kaldırıldığından, 31. maddenin 2. fıkrasında yapılan gönderme uyarınca vergi uyuşmazlıklarının çözümünde uygulanması gereken Vergi Usul Kanunu’nun ilgili hükümleri, 377, 378 ve mükerrer 378. maddelerdir. Vergi Usul Kanunu’nun değinilen kuralları; dava açma süresi, bu sürenin başlangıcı, durması, uzaması veya kesilmesine ilişkin bir düzenleme içermediği gibi zorlayıcı nedenler Vergi Usul Kanunu’nda sadece vergi ödevlerinin zamanında yerine getirilmesini önleyen ve bu ödevlerle ilgili süreleri durduran durumlardan kabul edilmiştir.

Yargı yoluna başvurma, hak arama özgürlüğünün kullanılması olup, maddi vergi hukukunun vergi yükümlülerine yüklediği vergi ödevlerinin yerine getirilmesiyle ilgisinin bulunmaması karşısında ve yukarıda değinilen düzenlemeler gereğince ağır hastalık hali vergi mahkemesinde dava açma süresine etkili bir durum oluşturmadığından, 2577 sayılı Yasa’nın 7. maddesinde yapılan göndermeden dolayı uygulanması gereken 6183 sayılı Yasa’nın 58. maddesiyle öngörülen yedi gün olan dava açma süresinde açılmayan davanın süre aşımı noktasından reddi yolundaki kararda sonucu itibarıyla hukuka aykırılık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddine, oybirliğiyle karar verildi.

—————————————————————————————-

Danıştay 3. Daire

Tarih : 05.10.2006

Esas No : 2006/1488

Karar No : 2006/2447

VUK Md. 13

Benzer Konular:

  1. VERGİ DAİRESİNE BAŞVURULMASI, ÖDEME EMRİNE KARŞI DAVA AÇMA SÜRESİNİ ETKİLEMEZ
  2. NORMAL POSTA İLE YAPILAN TEBLİGATIN GEÇERSİZLİĞİ VE DAVA AÇMA SÜRESİNİN ÖĞRENME TARİHİNDEN BAŞLAYACAĞI
  3. VERGİ UZLAŞMA İSTEMİNİN UZLAŞMA KAPSAMINDA OLMAMASI NEDENİ İLE EK DAVA AÇMA SÜRESİ VAR MIDIR?
  4. ÖDEME EMRİNE KARŞI DAVA AÇMA SONUÇLARI
  5. VUK 376 GÖRE İNDİRİM TALEP EDİLİRSE DAVA AÇMA HAKKI SONA ERER Mİ?
line
footer

Ankara İrtibat Telefonu : (+90 312) 344 98 22 - © 2011 Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarım:http://websitesitr.com/