Anasayfa / GÜNCEL MEVZUAAT / TEŞVİK BELGELİ YATIRIMLARIN SGK PRİM DESTEGİNDEN YARARLANMASI

TEŞVİK BELGELİ YATIRIMLARIN SGK PRİM DESTEGİNDEN YARARLANMASI

2009/1 sayılı Tebliğ’de öngörülen destekten yararlanılabilmesi için öncelikle Hazine Müsteşarlığı’nca düzenlenmiş teşvik belgesinin tamamlama vizesinin yapılmış olması gerekmektedir.

Dolayısıyla, bahse konu destekten yararlanılabilmesi için teşvik belgesinin alınması yeterli olmayıp, aynı zamanda Hazine Müsteşarlığı’nca tamamlama vizesinin de yapılmış olması icap etmektedir.

Teşvik belgesinin tamamlama vizesi yapılmış olan işverenler, sigorta primi işveren hissesi desteğinden, Hazine Müsteşarlığı’nca, işletmeye geçiş tarihinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesini takip eden aydan başlanarak yararlanılabileceklerdir.

Söz konusu destekten yararlanılacak sigortalı sayısı ise, yapılan yatırımın niteliğine göre farklılık göstermektedir. Destek kapsamındaki yatı-rımlar;

1- Komple yeni yatırımlar,

2- Diğer yatırım cinsleri (tevsi, modernizasyon, ürün çeşitlendirmesi ve entegrasyon yatırımları)

olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Söz konusu destekten;

– Komple yeni yatırımlarda, teşvik belgesinde kayıtlı yatırımla sağlanan sigortalılardan

– Diğer yatırım cinslerinde ise, ortalama sigortalı sayısına ilave edilen sigortalılardan dolayı yararlanılabilecektir.

Başka bir ifade ile komple yeni yatırım yapmış olan işletmeler, mevcut istihdam şartı aranılmaksızın Hazine Müsteşarlığı’nca teşvik belgesinin “ilave istihdam” bölümünde gösterilen sayıdaki sigortalılardan dolayı; tevsi, modernizasyon, ürün çeşitlendirmesi ve entegrasyon yatırımlarını yapmış işletmeler ise çalıştırdıkları ortalama sigortalı sayısına ilave olarak işe alacakları ve yine teşvik belgesinin “ilave istihdam” bölümünde gösterilen sayıdaki sigortalıdan dolayı yararlanabileceklerdir.

destekten yararlanacak olan işverenlere ilişkin;

– Firma adı,

– Teşvik Belgesinin Tarih Sayısı,

– Yatırım Yeri ve Adresi,

– SGK İşyeri Sicil Numarası,

– Yatırımın Cinsi,

– Mevcut İstihdam (Kişi),

– İlave İstihdam (Kişi),

– Yatırımcının Vergi Dairesi ve No.su,

– Destek süresi

bilgileri Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilecektir.

Dolayısıyla, Hazine Müsteşarlığı’nca kapsama giren işverenlerin söz konusu destekten kaç sigortalıdan dolayı yararlanabileceği ve tevsi, modernizasyon, ürün çeşitlendirmesi ve entegrasyon yatırımlarını yapmış işletmelerin ortalama (mevcut) sigortalı sayıları Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirileceğinden, Sosyal Güvenlik Kurumu’nca söz konusu bilgiler doğrultusunda destekten yararlanılmasına izin verilecektir.

Öte yandan, işverenlere verilen teşvik belgelerinde kaç sigortalıdan dolayı söz konusu destekten yararlanılabileceği, belgenin “ilave istihdam” bölümünde belirtilmekte ise de, mevcut istihdam (sigortalı) sayısı teşvik belgesinde gösterilmemiştir. Dolayısıyla, Hazine Müsteşarlığı’nca düzenlenen teşvik belgelerinde, ilave istihdam sayısının yanı sıra diğer yatırım cinsleri için mevcut istihdam sayısına da yer verilmesi halinde, bu konuda yaşanabilecek tereddütlerin önüne geçilmiş olacaktır. Aksi halde tevsi, modernizasyon, ürün çeşitlendirmesi ve entegrasyon yatırımlarını yapmış işletmelerin mevcut sigortalı sayısını bilmeden söz konusu destekten yararlanmaları mümkün olamayacağından, mevcut sigortalı sayısını ya Hazine Müsteşarlığı’ndan ya da SGK ’dan öğrenmeleri gerekecektir.

SGK Prim desteginden yararlanan Bölgeler:

I. Bölge: İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, İzmir, Bursa, Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, Ankara. (

II. Bölge: Balıkesir, Çanakkale (Bozcaada, Gökçeada hariç), Aydın, Denizli, Muğla, Antalya, Isparta, Burdur, Adana, Mersin.

III. Bölge: Konya, Karaman, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Kayseri, Sivas, Yozgat, Zonguldak, Karabük, Bartın, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Gaziantep, Adıyaman, Kilis.

IV. Bölge: Kastamonu, Çankırı, Sinop, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Ardahan, Iğdır, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Bozcada ve Gökçeada

olarak belirlenmiştir.

Dolayısıyla, söz konusu destekten, işletmeye geçiş tarihinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesini takip eden aydan başlanılarak yukarıda belirtilen süreler zarfında yararlanılabilecektir.

SGK Prim Desteginden yararlanma süreleri aşağıda çıkartılmıştır.

Bölgeler 31.12.2010 tarihine kadar başlanılan yatırımlar 31.12.2010 tarihinden sonra başlanılan yatırımlar
I 2 yıl
II 3 yıl
III 5 yıl 3 yıl
IV 7 yıl 5 yıl

Daha Fazla Bilgi için  dengemusavirlik.com Sitesini İnceleyiniz..

Ayrıca Bakınız...

2014 Mali ve Sosyal Haklar Genelgesi

 A) Toplu sözleşmede yer alan hükümler Bilindiği üzere, 14/8/2013 tarihli ve 28735 sayılı Resmi Gazetede …