Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu Tebliğ Sıra Noları (154-165)
29 Temmuz 2009
FİNANSAL TABLOLARIN SUNULUŞUNA İLİŞKİN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI (TMS 1) HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ
SIRA NO: 154
MADDE 1 – 13/8/2008 tarih ve 26966 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 66 Sıra no’lu Finansal Tabloların Sunuluşuna İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 1) Hakkında Tebliğin ekinde yer alan “TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu” Standardının 69 uncu Paragrafının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(d) İşletmenin borcun ödenmesini, raporlama döneminin (bilanço tarihinin) sonundan itibaren en az on iki ay süreyle erteleyebilmesine yönelik koşulsuz bir hakkının bulunmaması (bakınız: 73 üncü Paragraf). Borcun, karşı tarafın seçimine bağlı olarak özkaynağa dayalı finansal araç ihraç edilmesi suretiyle ödenmesine yönelik hükümler, sınıflandırılmasını etkilemez.”
MADDE 2 – Aynı Standardın 83 üncü Paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“83. Kapsamlı gelir tablosunda, aşağıdaki kalemlere ilişkin açıklama yapılır:
(a) Dönem kâr veya zararının
(i) Kontrol gücü olmayan paylar (azınlık paylarına) ile
(ii) Ana ortaklığın sahiplerine
isabet eden kısmı ve
(b) Döneme ilişkin toplam kapsamlı gelirin
(i) Kontrol gücü olmayan paylara (azınlık paylarına) ve
(ii) Ana ortaklığın sahiplerine
isabet eden kısmı.”
MADDE 3 – Aynı Standarda 139C Paragrafından sonra gelmek üzere, aşağıda yer alan 139D Paragrafı eklenmiştir.
“ 139D “-””
MADDE 4 – Bu Tebliğin 2 nci maddesi 31/12/2008 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için geçerli olmak üzere, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. Bu Tebliğin 1 ve 3 üncü maddeleri 31/12/2009 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için geçerli olmak üzere, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. İsteyen işletmeler, bu maddelerde belirtilen hükümleri 1/1/2010 öncesinde başlayan hesap dönemlerine ilişkin finansal tablolarında uygulayabilirler. Bu durumda, anılan husus dipnotlarda açıklanır.
MADDE 5 – Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu yürütür.
NAKİT AKIŞ TABLOLARINA İLİŞKİN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI
(TMS 7) HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
İLİŞKİN TEBLİĞ
SIRA NO: 155
MADDE 1 – 18/1/2005 tarih ve 25704 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 4 Sıra no’lu Nakit Akış Tablolarına İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 7) Hakkında Tebliğin ekinde yer alan “TMS 7 Nakit Akış Tabloları” Standardının 16 ncı Paragrafının birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
“Yatırım faaliyetlerinden kaynaklanan nakit akışlarının ayrı olarak gösterilmesi önem arz eder; çünkü gelecekte işletmeye gelir ve nakit akışı sağlaması öngörülen kaynaklar için yapılan harcamaların düzeyi gösterilmiş olur. Yalnızca, finansal durum tablosunda (bilançoda) varlık muhasebeleştirilmesi sonucunu doğuran harcamalar, yatırım faaliyeti olarak sınıflandırılmaya uygundur. Yatırım faaliyetlerinden kaynaklanan nakit akışlarına ilişkin örnekler aşağıdaki gibidir.”
MADDE 2 – Aynı Standardın 19 uncu Paragrafının (b) bendinde yer alan “nakit akış tablosundaki” ifadesi “kapsamlı gelir tablosundaki” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 3 – Aynı Standardın 20 nci Paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“20. Net (Dolaylı) yöntemde, işletme faaliyetlerinden sağlanan nakit akışları, net dönem kâr veya zararının aşağıdaki işlem ve kalemlerin etkilerine göre düzeltilmesi ile tespit edilir:
a) Dönem içerisinde stoklarda ve faaliyetle ilgili alacak ve borçlarda meydana gelen değişiklikler,
b) Amortisman, karşılıklar, ertelenmiş vergi, gerçekleşmemiş kambiyo kâr veya zararları ve iştiraklerin dağıtılmamış kârları gibi nakit dışı kalemler ve
c) Yatırım veya finansman faaliyetlerine ilişkin nakit akışlarından kaynaklanan diğer tüm kalemler.
İşletme faaliyetlerinden kaynaklanan net nakit akışlarının net (dolaylı) yöntemde, yukarıdaki usuller yerine, kapsamlı gelir tablosunda yer alan hasılat ve giderler ile dönem içerisinde stoklarda ve faaliyetle ilgili alacak ve borçlarda meydana gelen değişimler esas alınarak sunulması da mümkündür.”
MADDE 4 – Aynı Standarda 55 inci Paragraftan sonra gelmek üzere, aşağıda yer alan 56 ncı Paragraf eklenmiştir.
“56. “-””
MADDE 5 – Bu Tebliğin 2 ve 3 üncü maddeleri 31/12/2008 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için geçerli olmak üzere, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. Bu Tebliğin 1 ve 4 üncü maddeleri 31/12/2009 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için geçerli olmak üzere, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. İsteyen işletmeler, bu maddelerde belirtilen hükümleri 1/1/2010 öncesinde başlayan hesap dönemlerine ilişkin finansal tablolarında uygulayabilirler. Bu durumda, anılan husus dipnotlarda açıklanır.
MADDE 6 – Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu yürütür.
KİRALAMA İŞLEMLERİNE İLİŞKİN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI
(TMS 17) HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
İLİŞKİN TEBLİĞ
SIRA NO: 156
MADDE 1 – 24/2/2006 tarih ve 26090 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 21 Sıra no’lu Kiralama İşlemlerine İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 17) Hakkında Tebliğin ekinde yer alan “TMS 17 Kiralama İşlemleri” Standardının 14 ve 15 inci Paragrafları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“14. “-”
15. “-””
MADDE 2 – Aynı Standarda 15 inci Paragraftan sonra gelmek üzere, aşağıda yer alan 15A Paragrafı eklenmiştir.
“15A. Arazi ve bina unsurunu birlikte içeren kiralama işlemlerinde, söz konusu unsurların finansal kiralama sınıfına mı yoksa faaliyet kiralaması sınıfına mı dahil olduğu, 7-13 üncü Paragraflar uygulanmak suretiyle her bir unsur için ayrı ayrı belirlenir. Arazinin sınırsız bir yararlı ekonomik ömre sahip olması, bu unsurun finansal kiralama mı yoksa faaliyet kiralaması mı olduğunun tespiti sırasında göz önünde bulundurulması gereken önemli bir husustur.”
MADDE 3 – Aynı Standarda 68 inci Paragraftan sonra gelmek üzere, aşağıda yer alan 68A Paragrafı eklenmiştir.
“68A.14 ve 15 inci Paragraflarda yapılan değişikliklerin ve 15A Paragrafının uygulanmaya başlandıkları tarih itibariyle, yürürlükte bulunan kiralama işlemlerinde yer alan arazi unsurlarının dahil edilmesi gereken sınıf, ilgili kiralama işlemlerinin başlangıcı itibariyle mevcut olan bilgiler dikkate alınarak yeniden belirlenir. Bu çerçevede finansal kiralama olarak yeni sınıflandırılan kiralama işlemleri, “TMS 8 Muhasebe Politikaları, Muhasebe Tahminlerinde Değişiklikler ve Hatalar” Standardı çerçevesinde geriye dönük olarak muhasebeleştirilir. Söz konusu değişikliklerin geriye dönük olarak uygulanabilmesi için gerekli olan bilgiye sahip olunmadığı durumlarda;
(a) İlgili değişiklikler, değişikliğin uygulanmaya başlandığı tarih itibariyle mevcut olan durum ve koşullara bağlı olarak uygulanır ve
(b) Finansal kiralama olarak yeni sınıflandırılan arazi kiralamalarına ilişkin varlık ve borçlar, değişliklerin uygulanmaya başlandığı tarihteki gerçeğe uygun değerleri üzerinden kaydedilir. Söz konusu gerçeğe uygun değerler arasındaki farklılık, dağıtılmamış karlar arasında muhasebeleştirilir.”
MADDE 4 – Aynı Standarda 69 uncu Paragraftan sonra gelmek üzere, aşağıda yer alan 69A Paragrafı eklenmiştir.
“69A. “-””
MADDE 5 – Bu Tebliğ 31/12/2009 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için geçerli olmak üzere, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. İsteyen işletmeler, bu Tebliği 1/1/2010 öncesinde başlayan hesap dönemlerine ilişkin finansal tablolarında uygulayabilirler. Bu durumda, anılan husus dipnotlarda açıklanır.
MADDE 6 – Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu yürütür.
VARLIKLARDA DEĞER DÜŞÜKLÜĞÜNE İLİŞKİN TÜRKİYE MUHASEBE
STANDARDI (TMS 36) HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ
SIRA NO: 157
MADDE 1 – 18/3/2006 tarih ve 26112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 28 Sıra no’lu Varlıklarda Değer Düşüklüğüne İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 36) Hakkında Tebliğin ekinde yer alan “TMS 36 Varlıklarda Değer Düşüklüğü” Standardının 80 inci Paragrafının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(b) Birleştirilen faaliyet bölümlerinin birleştirme işlemi öncesindeki haliyle, “TFRS 8 Faaliyet Bölümleri” Standardının 5 inci Paragrafında tanımlanan faaliyet bölümlerinden büyük olamaz.”
MADDE 2 – Aynı Standarda 140D Paragrafından sonra gelmek üzere, aşağıda yer alan 140E Paragrafı eklenmiştir.
“140E. “-””
MADDE 3 – Bu Tebliğ 31/12/2009 tarihinden sonra başlayan hesap dönemlerinden itibaren ileriye dönük olarak uygulanmak üzere, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. İsteyen işletmeler, bu Tebliği 1/1/2010 öncesinde başlayan hesap dönemlerine ilişkin finansal tablolarında uygulayabilirler. Bu durumda, anılan husus dipnotlarda açıklanır.
MADDE 4 – Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu yürütür.
MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLARA İLİŞKİN TÜRKİYE MUHASEBE
STANDARDI (TMS 38) HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ
SIRA NO: 158
MADDE 1 – 17/3/2006 tarih ve 26111 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 26 Sıra no’lu Maddi Olmayan Duran Varlıklara İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 38) Hakkında Tebliğin ekinde yer alan “TMS 38 Maddi Olmayan Duran Varlıklar” Standardının 36 ncı Paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“36. Bir işletme birleşmesinde edinilen maddi olmayan duran varlık, ancak onunla ilgili bir sözleşme, belirlenebilir bir varlık veya borçla birlikte düşünüldüğünde ayırt edilebiliyor olabilir. Bu tür durumlarda, edinen işletme, ilgili maddi olmayan duran varlığı, şerefiyeden ayrı olarak ve ilgili bulunduğu kalemle birlikte muhasebeleştirir.”
MADDE 2 – Aynı Standardın 37 nci Paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“37. Edinen işletme, birbirlerini tamamlayıcı nitelikteki maddi olmayan duran varlık grubunu, ilgili varlıkların benzer yararlı ömre sahip olmaları durumunda, tek bir varlık olarak muhasebeleştirebilir. Örneğin, ‘marka’ ve ‘marka ismi’ terimleri, genellikle, ticari ve diğer markalar ile eş anlamlı olarak kullanılır. Ancak bu terimler, ticari markalar (veya hizmet markaları) ve ilişkili bulundukları ticaret unvanı, formüller, tarifler ve teknolojik deneyimler gibi tamamlayıcı bir varlık grubu için kullanılan genel pazarlama terimleridir.”
MADDE 3 – Aynı Standardın 40 ıncı Paragrafının sonuna gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Örneğin, varlığın kârlılığını oluşturan faktörlere (hasılat, faaliyet karı ya da faiz, vergi, amortisman ve itfa öncesi karlar gibi), güncel piyasa işlemlerini yansıtan çarpanları uygular.”
MADDE 4 – Aynı Standardın 41 inci Paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“41. Maddi olmayan duran varlıkların alım ve satımı ile uğraşan işletmeler, sözü edilen varlıkların gerçeğe uygun değerlerinin dolaylı olarak tahmin edilmesinde kullanılmak üzere çeşitli teknikler geliştirmiş olabilir. Söz konusu tekniklerin, gerçeğe uygun değerin tahmin edilmesini amaçlamaları ve varlığın ilgili olduğu endüstri kolundaki güncel işlem ve uygulamaları yansıtmaları durumunda, işletme birleşmesi sonucunda edinilen maddi olmayan duran varlıkların ilk ölçümünde kullanılmaları mümkündür. Aşağıda yer verilen işlemler bu tür tekniklere örnek olarak gösterilebilir:
(a) Varlıktan beklenen gelecekteki net nakit akışlarının iskonto edilmesi veya
(b) İşletmenin maddi olmayan duran varlığa sahip olması nedeniyle, ilgili varlığın;
(i) Karşılıklı pazarlık ortamında lisansının elde edilmesine (“isim hakkı ödemekten kurtulma” yaklaşımı çerçevesinde, iskonto edilmiş net nakit akışlarının kullanılması gibi) veya
(ii) Yeniden üretilmesi veya yenilenmesine (maliyet yaklaşımında olduğu gibi)
ihtiyaç duymayarak kaçınmış olduğu maliyetlerin tahmin edilmesi.”
MADDE 5 – Aynı Standarda 130D Paragrafından sonra gelmek üzere, aşağıda yer alan 130E Paragrafı eklenmiştir.
“130E. “-””
MADDE 6 – Bu Tebliğ 30/6/2009 tarihinden sonra başlayan hesap dönemlerinden itibaren ileriye dönük olarak uygulanmak üzere, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. İsteyen işletmeler, bu Tebliği 1/7/2009 öncesinde başlayan hesap dönemlerine ilişkin finansal tablolarında uygulayabilirler.
MADDE 7 – Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu yürütür.
FİNANSAL ARAÇLAR: MUHASEBELEŞTİRME VE ÖLÇMEYE İLİŞKİN
TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI (TMS 39) HAKKINDA TEBLİĞDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ
SIRA NO: 159
MADDE 1 – 3/11/2006 tarih ve 26335 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 41 Sıra no’lu Finansal Araçlar: Muhasebeleştirme ve Ölçmeye İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 39) Hakkında Tebliğin ekinde yer alan “TMS 39 Finansal Araçlar: Muhasebeleştirme ve Ölçme” Standardının 2 nci Paragrafının (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“2(g). Edinilenin alımına veya satımına ilişkin olarak, edinen ve satıcı pay sahibi arasında yapılan ve gelecekteki bir tarihte işletme birleşmesine yol açacak olan forward sözleşmeleri. Söz konusu sözleşmelerin vadesi, gereken onayların alınması ve işlemin tamamlanması açısından normalde gerekli olan süreden uzun olmamalıdır.”
MADDE 2 – Aynı Standardın 80 inci Paragrafının 2 nci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Finansal riskten korunma muhasebesi, grubun konsolide finansal tablolarında uygulanmaz; sadece, aynı grup içindeki işletmelerin bireysel finansal tablolarında, söz konusu işletmeler arasında gerçekleştirilen işlemler için uygulanır.”
MADDE 3 – Aynı Standardın 97 nci Paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“97. Tahmini işleme yönelik finansal riskten korunma işleminin bir finansal varlık veya finansal borç muhasebeleştirilmesi ile sonuçlanması durumunda, 95 inci Paragraf uyarınca diğer kapsamlı gelir içerisinde muhasebeleştirilmiş bulunan kazanç veya kayıplar, finansal riskten korunmaya konu olan tahmini nakit akışlarının kâr veya zararı etkilediği dönem veya dönemlerde (faiz gelirinin veya giderinin muhasebeleştirildiği dönemler gibi), yeniden sınıflandırma düzeltmesi olarak özkaynaklardan çıkarılarak kâr veya zarar içerisinde yeniden sınıflandırılır (bakınız: TMS 1 (2008 yılında yayımlanan)). Ancak, işletmenin diğer kapsamlı gelir içerisinde muhasebeleştirilen bir zararın tamamının veya bir kısmının gelecekteki bir veya daha fazla dönem içinde geri kazanılamayacağını öngörmesi durumunda, geri kazanılamayacağı öngörülen tutar, yeniden sınıflandırma düzeltmesi olarak kâr veya zararda yeniden sınıflandırılır.”
MADDE 4 – Aynı Standardın 100 üncü Paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“100. 97 ve 98 inci Paragraflar dışında kalan nakit akış riskinden korunma işlemlerinde, diğer kapsamlı gelir içerisinde muhasebeleştirilmiş bulunan tutarlar, finansal riskten korunma konusu tahmini nakit akışlarının kâr veya zararı etkilediği dönem veya dönemlerde (örneğin, tahmin edilen bir satış gerçekleştiğinde), özkaynaklardan çıkarılarak kâr veya zararda yeniden sınıflandırılır (bakınız: TMS 1 (2008 yılında yayımlanan)).”
MADDE 5 – Aynı Standardın ayrılmaz parçası olan EK A – Uygulama Rehberi’nde yer alan UR30 Paragrafının (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“UR30(g). Asal bir borç sözleşmesinde veya asal bir sigorta sözleşmesinde saklı alım, satım ya da peşin ödeme opsiyonu, aşağıda belirtilen durumlarda asal sözleşmeyle yakından ilişkili sayılmaz:
(i) Opsiyonun kullanım fiyatı, her bir kullanım tarihinde ilgili asal borçlanma aracının itfa edilmiş maliyetine ya da asal sigorta sözleşmesinin defter değerine çok yakın değildir veya
(ii) Peşin ödeme opsiyonunun kullanım fiyatı, asal sözleşmenin kalan süresine ilişkin olarak borç verenin uğradığı faiz kaybının bugünkü değerine hemen hemen eşit bir tutarı karşılayacak düzeyde değildir. İlgili faiz kaybı, peşin ödenen anapara tutarı ile faiz oranı farkının çarpılması sonucunda bulunur. Faiz oranı farkı, asal sözleşmedeki etkin faiz oranının, peşin ödenen anapara tutarının asal sözleşmenin kalan süresine denk bir vadeye sahip benzer bir sözleşmeye yatırılması durumunda elde edilecek olan faiz oranını aşan kısmını ifade eder.
Alım ya da satım opsiyonunun asal borç sözleşmesiyle yakından ilişkili olup olmadığına, dönüştürülebilir bir borçlanma aracındaki özkaynak unsurunun TMS 32 uyarınca ayrıştırılmasından önce karar verilir.”
MADDE 6 – Aynı Standardın 103J Paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki 103K Paragrafı eklenmiştir.
“103K. “-’’”
MADDE 7 – Bu Tebliğin 1, 3 ve 4 üncü maddeleri, 31/12/2009 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için geçerli olmak ve vadesi henüz gelmemiş sözleşmeler için ileriye dönük olarak uygulanmak üzere, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. Bu Tebliğin 2 nci maddesi, 31/12/2008 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için geçerli olmak üzere yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. İsteyen işletmeler, bu maddeyi 1/1/2009 tarihi öncesinde başlayan hesap dönemlerine ilişkin finansal tablolarında uygulayabilirler. Bu durumda, anılan husus dipnotlarda açıklanır. Bu Tebliğin 5 ve 6 ncı maddeleri, 31/12/2009 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için geçerli olmak üzere yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. İsteyen işletmeler, bu maddeyi 1/1/2010 tarihi öncesinde başlayan hesap dönemlerine ilişkin finansal tablolarında uygulayabilirler. Bu durumda, anılan husus dipnotlarda açıklanır.
MADDE 8 – Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu yürütür.
TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ İLK UYGULAMASINA
İLİŞKİN TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (TFRS 1)
HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ
SIRA NO: 160
MADDE 1 – 3/5/2009 tarih ve 27217 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 146 Sıra no’lu Türkiye Finansal Raporlama Standartlarının İlk Uygulamasına İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 1) Hakkında Tebliğin ekinde yer alan “TFRS 1 Türkiye Finansal Raporlama Standartlarının İlk Uygulaması” Standardının 12 nci Paragrafının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(a) 14 – 17 nci Paragraflar ve B Eki, diğer TFRS’lerin bazı hükümlerinin geriye dönük bir şekilde uygulanmalarına izin vermez.”
MADDE 2 – Aynı Standardın 37 nci Paragrafında yer alan “bu Standardın 13 üncü ve B7 Paragrafı” ifadesi, “bu Standardın B1 ve B7 Paragrafı” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 3 – Aynı Standardın D Ekinin D15 Paragrafının ilk cümlesinde yer alan “D14 Paragrafı çerçevesinde” ifadesi, “TMS 27 çerçevesinde” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 4 – Aynı Standardın D Ekinin D1 Paragrafının (m) bendinin sonunda yer alan “ve” ifadesi, (n) bendinin sonuna eklenmiş; (n) bendinden sonra gelmek üzere aşağıda yer alan (o) bendi eklenmiştir.
“(o) Müşterilerden varlık transferleri (D24 Paragrafı).”
MADDE 5 – Aynı Standardın D Ekinin D23 Paragrafında yer alan “1 Temmuz 2009” ifadesi “1 Ocak 2009” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 6 – Aynı Standardın D Ekinin D23 Paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki başlık ve D24 Paragrafı eklenmiştir.
“ Müşterilerden varlık transferleri
D24. TFRS’leri ilk kez uygulayan işletmelerin, “TFRS Yorum 18 Müşterilerden Varlık Transferleri” Yorumunun 22 nci Paragrafında yer alan geçiş hükümlerini uygulamaları mümkündür. Söz konusu Paragrafta yürürlük tarihine yapılan atıf, 1 Temmuz 2009 tarihine veya bu tarihten sonra olmak kaydıyla, TFRS’lere geçiş tarihine yapılmış sayılır. Buna ek olarak, TFRS’lere geçiş tarihinden önceki bir tarihin belirlenmesi suretiyle, TFRS Yorum 18’in bu tarihte veya sonrasında gerçekleşen müşterilerden varlık transferleri için uygulanması da mümkündür.”
MADDE 7 – Bu Tebliğ 30/6/2009 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için geçerli olmak üzere, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
MADDE 8 – Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu yürütür.
HİSSE BAZLI ÖDEMELERE İLİŞKİN TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA
STANDARDI (TFRS 2) HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ
SIRA NO: 161
MADDE 1 – 31/3/2006 tarih ve 26125 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 36 Sıra no’lu Hisse Bazlı Ödemelere İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 2) Hakkında Tebliğin ekinde yer alan “TFRS 2 Hisse Bazlı Ödemeler ” Standardının 5 inci Paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“5. 2 nci Paragrafta belirtildiği üzere bu TFRS, karşılığında mal veya hizmet tedarik edilen veya edinilen, hisse bazlı ödeme işlemlerinde uygulanır. Mallar; stokları, sarf malzemelerini, maddi duran varlıkları, maddi olmayan duran varlıkları ve diğer finansal olmayan varlıkları içerir. Ancak; malların, elde edilen net varlıkların bir parçası olarak edinildiği, “TFRS 3 İşletme Birleşmeleri” Standardında (2008 yılında yayımlanan) yer verilen işletme birleşmeleri ile aynı Standardın B1-B4 Paragraflarında belirtilen ortak kontrole tabi teşebbüs veya işletmelerin birleşmelerini konu alan işlemler için bu TFRS uygulanmaz. Bu TFRS, “TMS 31 İş Ortaklıklarındaki Paylar” Standardında yer alan iş ortaklıklarının oluşumları sırasındaki işletme katkıları için de uygulanmaz. Bu nedenle, işletme birleşmelerinde, edinilen işletmenin kontrolünün elde edilmesine karşılık olarak ihraç edilen özkaynağa dayalı finansal araçlar bu TFRS’nin kapsamında yer almaz. Ancak, bu TFRS, edinen işletmenin, edinilen işletmenin çalışanlarına bu sıfatları dolayısıyla ihraç ettiği (örneğin, hizmet vermeye devam etmelerinin karşılığı olarak) özkaynağa dayalı finansal araçlar için uygulanır. Benzer şekilde, hisse bazlı ödeme anlaşmalarında, işletme birleşmeleri veya özkaynağın yeniden yapılandırılması işlemleri sonucunda ortaya çıkan iptal edilme, yenileme ve diğer değişiklikler, bu TFRS’ye uygun olarak muhasebeleştirilir. TFRS 3, işletme birleşmesi çerçevesinde ihraç edilen özkaynağa dayalı finansal araçların, edinilen işletmenin kontrolünün elde edilmesi karşılığında yapılan ödemelerin bir parçası olarak mı (ve dolayısıyla TFRS 3 kapsamında olarak mı) yoksa birleşme dönemi sonrasında muhasebeleştirilecek olan, verilmekte olan hizmetlerin devam ettirilmesinin bir karşılığı olarak mı (ve dolayısıyla bu TFRS kapsamında olarak mı) değerlendirilmesi gerektiğinin belirlenmesine yönelik hükümler içerir.”
MADDE 2 – Bu Tebliğ 30/6/2009 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için geçerli olmak üzere, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. İsteyen işletmeler, bu Tebliği 1/7/2009 öncesinde başlayan hesap dönemlerine ilişkin finansal tablolarında uygulayabilirler.
MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu yürütür.
SATIŞ AMAÇLI ELDE TUTULAN DURAN VARLIKLAR VE DURDURULAN
FAALİYETLERE İLİŞKİN TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA
STANDARDI (TFRS 5) HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ
SIRA NO: 162
MADDE 1 – 16/3/2006 tarih ve 26110 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 25 Sıra no’lu Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetlere İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 5) Hakkında Tebliğin ekinde yer alan “TFRS 5 Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetler” Standardının 5A Paragrafından sonra gelmek üzere, aşağıda yer alan 5B Paragrafı eklenmiştir.
“5B. Satış amaçlı elde tutulan olarak sınıflandırılan duran varlıklar (veya elden çıkarılacak varlık grupları) veya durdurulan faaliyetlere ilişkin açıklamalar bu TFRS’de ele alınmaktadır. Diğer TFRS’lerin açıklamaya yönelik hükümleri, aşağıdaki özellikleri taşımadıkça, bu tür varlıklar (veya varlık grupları) için geçerlilik arz etmez:
(a) İlgili açıklamalar, satış amaçlı elde tutulan olarak sınıflandırılan duran varlıklara (veya elden çıkarılacak varlık gruplarına) veya durdurulan faaliyetlere ilişkin özel hükümler içermekte veya
(b) Bu açıklamalar, elden çıkarılacak varlık grubunda yer almakla birlikte ölçüm hükümleri açısından TFRS 5 kapsamında bulunmayan varlık ve borçların ölçümüne ilişkin olup, finansal tablolarda yer verilen diğer dipnotlarda bu tür bir açıklama bulunmamaktadır.
TMS 1’in 15 ve 125 inci Paragrafları başta olmak üzere, söz konusu Standartta yer alan genel hükümlerle uyum sağlanması amacıyla, satış amaçlı elde tutulan olarak sınıflandırılan duran varlıklar (veya elden çıkarılacak varlık grupları) veya durdurulan faaliyetlere ilişkin ilave açıklamaların yapılması gerekebilir.”
MADDE 2 – Aynı Standarda 44D Paragrafından sonra gelmek üzere, aşağıda yer alan 44E Paragrafı eklenmiştir.
“44E “-””
MADDE 3 – Bu Tebliğ 31/12/2009 tarihinden sonra başlayan hesap dönemlerinden itibaren ileriye dönük olarak uygulanmak üzere, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. İsteyen işletmeler, bu Tebliği 1/1/2010 öncesinde başlayan hesap dönemlerine ilişkin finansal tablolarında uygulayabilirler. Bu durumda, anılan husus dipnotlarda açıklanır.
MADDE 4 – Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu yürütür.
FAALİYET BÖLÜMLERİNE İLİŞKİN TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA
STANDARDI (TFRS HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ
SIRA NO: 163
MADDE 1 – 15/7/2007 tarih ve 26583 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 45 Sıra no’lu Faaliyet Bölümlerine İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS Hakkında Tebliğin ekinde yer alan “TFRS 8 Faaliyet Bölümleri” Standardının 23 üncü Paragrafının birinci ve ikinci cümleleri aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.
“Her bir raporlanabilir bölüme ilişkin kâr veya zarar tutarı açıklanır. İlgili varlık ve borç tutarlarının işletme faaliyetlerine ilişkin karar almaya yetkili mercilere düzenli olarak sunulduğu durumlarda, her bir raporlanabilir bölüme ilişkin toplam varlık ve borç tutarları da açıklanır.”
MADDE 2 – Aynı Standarda 35 inci Paragraftan sonra gelmek üzere, aşağıda yer alan 35A Paragrafı eklenmiştir.
“35A. “-””
MADDE 3 – Bu Tebliğ 31/12/2009 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için geçerli olmak üzere, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. İsteyen işletmeler, bu Tebliği 1/1/2010 öncesinde başlayan hesap dönemlerine ilişkin finansal tablolarında uygulayabilirler. Bu durumda, anılan husus dipnotlarda açıklanır.
MADDE 4 – Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu yürütür.
TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI YORUMLARI
HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
İLİŞKİN TEBLİĞ
SIRA NO: 164
MADDE 1 – 15/6/2007 tarih ve 26553 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 44 Sıra no’lu “Türkiye Finansal Raporlama Standartları Yorumları Hakkında Tebliğ”in 8 no’lu ekinde yer alan “TFRS Yorum 9 – Saklı Türev Ürünlerinin Yeniden Değerlendirilmesi” Türkiye Finansal Raporlama Standardı Yorumunun 5 inci Paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“5. Bu Yorum hükümleri,
(a) “TFRS 3 İşletme Birleşmeleri” Standardında (2008 yılında yayımlanan) tanımlanan türdeki işletme birleşmeleri çerçevesinde,
(b) TFRS 3’ün (2008 yılında yayımlanan) B1-B4 Paragraflarında tanımlanan ortak kontrole tabi işletme veya teşebbüslerin birleşme işlemleri sırasında veya
(c) “TMS 31 İş Ortaklıklarındaki Paylar” Standardında tanımlanan iş ortaklıklarının kurulması sırasında
edinilen sözleşmelerdeki saklı türev ürünlere ya da söz konusu ürünlere ilişkin olarak edinim tarihi itibariyle yapılacak yeniden değerlendirme işlemlerine uygulanmaz.*”
MADDE 2 – Aynı Yoruma, 10 uncu Paragraftan sonra gelmek üzere aşağıda yer alan 11 inci Paragraf eklenmiştir.
“11. “-””
MADDE 3 – Bu Tebliğ 30/6/2009 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için geçerli olmak üzere, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. İşletmelerin, TFRS 3’ü (2008 yılında yayımlanan) 1/7/2009 öncesinde başlayan hesap dönemlerinde uygulamaları durumunda, söz konusu önceki dönemler için bu Tebliğ de uygulanır.
MADDE 4 – Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu yürütür.
——————————
* TFRS 3 (2008 yılında yayımlanan), işletme birleşmesi sonucunda saklı türev ürünler içeren sözleşmeler edinildiği durumlarda uygulanacak hükümler içermektedir.
YURTDIŞINDAKİ İŞLETMEDE BULUNAN NET YATIRIMIN FİNANSAL RİSKTEN
KORUNMASINA İLİŞKİN TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI
YORUMU HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
İLİŞKİN TEBLİĞ
SIRA NO: 165
MADDE 1 – 31/12/2008 tarih ve 27097 sayılı 4 üncü Mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan 125 Sıra no’lu “Yurtdışındaki İşletmede Bulunan Net Yatırımın Finansal Riskten Korunmasına İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı Yorumu (TFRS Yorum 16) Hakkında Tebliğ”in ekinde yer alan “TFRS Yorum 16 – Yurtdışındaki İşletmede Bulunan Net Yatırımın Finansal Riskten Korunması” Türkiye Finansal Raporlama Standardı Yorumunun 14 üncü Paragrafının 2 nci cümlesinde parantez içerisinde yer alan “finansal riskten korunan yurt dışındaki işletmenin kendisi hariç” ifadesi cümleden çıkarılmıştır.
MADDE 2 – Bu Tebliğ 30/6/2009 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için geçerli olmak üzere, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. İsteyen işletmeler, bu Tebliği 1/7/2009 tarihi öncesinde başlayan hesap dönemlerine ilişkin finansal tablolarında uygulayabilirler. Bu durumda, anılan husus dipnotlarda açıklanır.
MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu yürütür.