SGK’DA EMEKLİ OLACAKLARIN AYLIKLARI NASIL HESAPLANIR?

5510 sayılı Kanun ile getirilen sistemde, 4447 sayılı Kanunla getirilen sisteme benzer şekilde sigortalıların hizmet yıllarına ait prime esas kazançları tahsis talep veya ölüm yılına güncellenmekte ve bu işlem için güncelleme katsayısı kullanılmaktadır. Güncelleme katsayısı; her yılın Aralık ayına göre Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yıllı tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranının (TÜFE) % 100’ü ile sabit fiyatlarla gayri safi yur tiçi hasıla gelişme hızının (GH) % 30’unun toplamına tam sayısının ilave edilmesi sonucu hesaplanır.Alt Sınır olarak sigortalının çalışma süreleri için prime esas günlük kazanç alt sınırları dikkate alınarak, talep veya ölüm yılına ait Ocak ayı itibariyle belirlenen ortalama aylık kazancının % 35’inden, sigortalının talep veya ölüm tarihinde bakmakla yükümlü olduğu eşi veya çocuğu varsa % 40’ından hesaplanan alt sınır aylığından az olamaz. Malûllük ve ölüm aylıklarında diğer bir alt sınır kontrolü ise, hesaplanan ölüm veya malûllük aylığı tahsis talep veya ölüm yılından önceki yılın son ödeme ayında 4-1/a ve 4-1/b kapsamındaki sigortalılar için dosya bazında ödenen en düşük yaşlılık aylığından az olamaz

Hesaplanan aylık, tahsis talep veya ölüm yılına ait Ocak aylığı olup, aylığın başlangıç tarihi yılın ilk altı aylık döneminde ise Ocak ödeme dönemi için aylıklara uygulanan artış oranı kadar, yılın ikinci altı aylık dönemde ise öncelikle Ocak ödeme dönemi, daha sonra Temmuz ödeme dönemi için aylıklara uygulanan artış oranları kadar artırılarak, sigortalının aylık başlangıç tarihindeki aylığı hesaplanır.

Aylık Maaş Hesap Formülü =Ortalama Aylık Kazanç (OAK) x Aylık Bağlama Oranı (ABO)

1-ORTALAMA AYLIK KAZANÇ (OAK) HESABI

Tanımlar:

-Ortalama Günlük Kazanç (OGK)

-Ortalama Aylık Kazanç (OAK)

OAK = OGK x 30 Formülü ile hesaplanır.

2-AYLIK BAĞLAMA ORANI (ABO) HESABI

a) Yaşlılık Aylıkları İçin Aylık bağlama oranı (ABO)

Aylık bağlama oranı, sigortalının malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için % 2 olarak uygulanır. Bu hesaplamada 360 günden eksik süreler orantılı olarak dikkate alınır.

5510 sayılı Kanun’un 28. maddesinin dördüncü ve beşinci fıkralarına göre aylığa hak kazanan sigortalıların aylıklarının hesabına esas aylık bağlama oranının tespitinde çalışma gücü kayıp oranı dikkate alınır.

4-1/a sigortalıları için hesaplanacak aylık bağlama oranı, prim ödeme gün sayısı 7200 günden az olanlar için çalışma gücü kayıp oranının 7200 gün prim ödeme gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan rakamın % 60’a bölünmesi suretiyle hesaplanan gün sayısına göre (Çalışma gücü kaybı oranı x 7200 / % 60 = ABO’ya esas prim gün sayısı), % 40’ı geçmemek üzere,

4-1/b sigortalıları için hesaplanacak aylık bağlama oranı, prim ödeme gün sayısı 9000 günden az olanlar için çalışma gücü kayıp oranının 9000 gün prim ödeme gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan rakamın % 60’a bölünmesi suretiyle hesaplanan gün sayısına göre (Çalışma gücü kaybı oranı x 9000 / % 60 = ABO’ya esas prim gün sayısı), % 50’yi geçmemek üzere

tespit edilir. Prim ödeme gün sayısı 4-1/a sigortalıları için 7200, 4-1/b sigortalıları için 9000 günden fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısına göre aylık bağlama oranı belirlenir.

Aylık bağlama oranı % 90’ı geçemez.

b) Malûllük ve Ölüm Aylıkları İçin Aylık bağlama oranı (ABO)

- 4-1/a sigortalıları için % 40’dır. (7200 günden az prim ödeme gün sayısı olanlar için) 7200 günden fazla her tam yıl için bu oran %2 puan artırılır.

- 4-1/b sigortalıları için % 50’dir. (9000 günden az prim ödeme gün sayısı olanlar için) 9000 günden fazla her tam yıl için bu oran % 2 oranında artırılır.

Aylık bağlama oranının hesabında, 360 günden eksik süreler orantılı olarak dikkate alınır. Sigortalı başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise tespit edilen aylık bağlama oranı 10 puan artırılır. Ancak, aylık bağlama oranı % 90’ı geçemez.

İlgili Konular:

  1. SON DEFA EMEKLİ SANDIĞI’NA TABİ GÖREVDEN EMEKLİYE AYRILMADIĞI İÇİN EMEKLİ İKRAMİYESİ ÖDENMEYENLER
  2. Malullük Ölüm Muhtaç Emeklilik Aylığı Bağlanma Şartları
  3. ÇALIŞMA GÜCÜ %60 KAYIP OLANLARIN AYLIĞA HAK KAZANMALARI
  4. 3600 günle emekli olma şartları
  5. 2009 SGK YURTDIŞI HİZMET BOÇLANMALARI HAKKINDA
line
footer

Adres:Rağıp Tüzün Mah.Taşkın Sok.No:20 Yenimahalle/ANKARA Tel:(+90 312) 344 98 22 Mail:[email protected]

Tüm hakları ©2009-2010 Kanber KILINÇ Serbest Muhasebeci Mali Müşavir üzerinde saklıdır.